H.J Geerdink • Art Communication + Design • AKI/ARTEZ • Enschede • The Netherlands

donderdag 2 oktober 2008

excursie vrijdag 3 oktober: samen treinen?

ik ga 0m 7.26 uur met trein vanaf station enschede. enkele van jullie hebben aangegeven om 7.20 uur op het perron te verzamelen. dus als je samen wilt reizen...

woensdag 1 oktober 2008

excursie vrijdag 3 oktober: tijd en plek

VERZAMELEN: 10.30 uur, aan de voet van de Erasmusbrug (vanaf Rotterdam cs, metro Erasmuslijn, metrohalte Wilhelminaplein). Als je later komt, wij gaan om 11.00 uur naar een fotoexpositie in Las Palmas (daar dichtbij). daarna waarschijnlijk naar restaurant 'Hotel New York' (dit is, richting zee [stroomafwaarts] aan het eind van het schiereiland). Echt de weg kwijt dan kun je natuurlijk met mij bellen (noteer) 06 45 46 43 27. Hoop jullie te zien. gr HJ

excursie vrijdag 3 oktober: bezoek NEST in NAI

Vanuit een verlangen de wereld inzichtelijk te maken heeft kunstenaar Esther Kokmeijer (1977) een reis van 455 dagen gemaakt naar het exacte midden van alle continenten.

Deze geografische middelpunten, ofwel zwaartepunten, zijn de punten waarop de ‘vlakke continenten’ - landmassa’s niet meegenomen – precies in evenwicht zijn wanneer je ze zou uitknippen en zou laten balanceren op een potlood. Deze zwaartepunten zijn vooraf berekend door het Institut Géographique National in Parijs en vervolgens door Kokmeijer met behulp van een GPS tot op de meter nauwkeurig bereisd, gevonden en gemarkeerd. In NEST doet zij aan de hand van tekeningen en foto’s verslag van deze reis. De galerieruimte is een ruimtelijke verbeelding van de wereld geworden met als verbindende factor het zwaartepunt van elk continent.

Zwaartepunt
Aan de ontdekking van ieder zwaartepunt ging een lange tocht vooraf, vaak door onherbergzaam gebied. Eenmaal gevonden, markeerde Kokmeijer ze met tijdelijke monumenten van ter plekke verzamelde, vergankelijke materialen. Zo legde ze in Afrika de aarde bloot door een vierkant vlak in de grond te kerven en te ontdoen van alle takken en bladeren. In Noord-Amerika zette ze een wigwamconstructie om de besneeuwde plek en in Australië maakte ze een zandtekening in het rode woestijnzand. Het gaat Kokmeijer niet om het in bezit nemen van de plek maar enkel om het benoemen. Op dit moment maakt ze een reis naar het zwaartepunt van elk land van de Europese Unie. Deze reis is te volgen op www.overalthuis.eu

Kokmeijer:
“Het zwaartepunt is het hart, de navel en kern van een continent. Voor mij is het de belangrijkste plek van een continent. Elk continent bezit een exact midden. Deze eigenschap biedt de mogelijkheid tot vergelijking. Alle middelpunten tezamen vormen voor mij een samenvatting van de wereld.”

excursie vrijdag 3 oktober: bezoek zaal 3 NAI

Hoe publiek is onze publieke ruimte? Dat is de vraag die het NAi probeert te beantwoorden met de tentoonstelling My Public Space. Publieke ruimte is in principe toegankelijk voor iedereen, maar veel ruimtes worden geprivatiseerd, krijgen een specifiek thema mee, of worden streng gecontroleerd om de veiligheid te verbeteren. Daardoor komen er steeds meer ruimtes die ontworpen zijn voor een specifieke doelgroep en minder toegankelijk voor iedereen.

Van Agora tot winkelpassage
In Zaal 3 van het NAi is een overzicht te zien van ruim 2000 jaar publieke ruimte door de ogen van verschillende (amateur) fotografen. Dit overzicht laat de ontwikkeling zien van publieke ruimte door de tijd heen. De Agora in Athene fungeerde als markt, maar vormde ook het middelpunt van het politieke, economische en culturele leven. De foto-expositie laat het palet aan publieke ruimte zien: van stadsstrand tot winkelpassage en van boulevard tot museum.