H.J Geerdink • Art Communication + Design • AKI/ARTEZ • Enschede • The Netherlands

zondag 30 november 2008

Kwaliteit van de openbare ruimte in 7 Nederlandse steden

Winkelcentrum De Zuidmolen, van Loenshof 60 Enschede
4 november tot 8 december 2008

Regelgeving, architectuur en beeldende vormgeving komen nogal eens met elkaar in conflict. Veel gemeenten willen de kwaliteit van de openbare ruimte bevorderen door strenge regelgeving, maar vaak leidt dat eerder tot verrommeling van diezelfde ruimte. Zeven verschillende lokale architectuurcentra hebben in samenwerking met evenzoveel gemeenten onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de openbare ruimte. De zeven deelnemende steden zijn: Haarlem, Almere, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Heerlen en Enschede. Architectuurcentrum Nijmegen heeft de resultaten van dit onderzoek verwerkt in een expositie.

De expositie toont de verschillende beleidskaders en randvoorwaarden die gemeenten hebben opgesteld en presenteert lokale voorbeelden van geslaagde en minder evenwichtigere combinaties die voornamelijk door de lokale architectuurcentra zijn ingebracht.

dinsdag 18 november 2008

image building; over transformaties in Enschede

VERPLICHT! Woensdag 26 november 2008, 19.30 uur
(inloop vanaf 19.00 uur)podium oude Twentse Schouwburg, Enschede, ingang Walstraat

Er wordt hard gewerkt aan de imago's van de Twentse steden. Drijfveer is meestal de gevoelde noodzaak tot verbetering van de eigen, veelal individuele economische positie. In de onderlinge concurrentiestrijd zoeken bestuurders naar middelen om investeerders, inwoners en bedrijven naar hun stad te trekken en aan hen te binden. Met nadrukkelijk vormgeving en thematisering moet hun stad aantrekkelijk te blijven. Ook in Enschede is deze trend waarneembaar.
Met motto's als 'Kleur de stad' en 'Enschede levert op' wordt campagne gevoerd omwille van het gezicht van de stad en de betrokkenheid van haar bewoners. Grootschalige binnenstedelijke transformaties moeten het aanzien van de stad en haar fysiekruimtelijke structuur ingrijpend veranderen.

Deze veelal top-down gedreven projecten roept vragen op. Verschillen de huidige strategische projecten ten opzichte van die van een halve eeuw geleden? Wat heeft het in ruimtelijk, sociaal en economisch opzicht opgeleverd? Wat is het effect van de zonering, thematisering en kwartierenontwikkeling op de sociaal-culturele betekenis van de stad? Kunnen we spreken van louter successen of zijn er wellicht ook minder succesvolle aspecten te noemen? Kunnen we hier vervolgens iets van leren voor toekomstige ontwikkelingen...?

Om hier inzicht in te verwerven en op een constructieve wijze een bijdrage te leveren aan het debat over de ontwikkeling van Enschede organiseert het ACT een debatavond waarin het transformatieproces van de stad kritisch wordt belicht en becommentarieerd.


Programma
Henk Hartzema stedenbouwkundige bij Studio Hartzema en supervisor van de transformatie van het H.J. van Heekplein, spreekt over de ontwikkelingen in de stad Enschede en haar imago.
Berci Florian van marketing- en communicatiebureau De VRBLDNG uit Amersfoort, zal de zin en de onzin van city-branding toelichten.
Frans Boekema universitair hoofddocent Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappenop de Universiteit Tilburg, geeft een beschouwing over de betekenis van branding en image building op ruimtelijk economische gebied.
Ton Schaap stedenbouwkundige bij de gemeenten Amsterdam en Enschede, blikt terug op zijn ervaringen in Enschede en doet uitspraken over het effect van recente en toekomstige projecten in Enschede.

De moderator tijdens deze debatavond is Jan Astrego. Hij is directeur Stedenbouw en Landschap/stedenbouwkundige bij IAA Architecten.

maandag 17 november 2008

3 clubthema's

semester 5. OPGAVE 4

Het Polaroidgebouw in Enschede komt leeg te staan. Een pand van deze omvang zo dicht tegen het centrum aan gelegen leent zich uitstekent voor een 'club' van welke soort dan ook. De moeilijkheid is wel hoe met name 's avonds duidelijk gecommuniceerd kan worden. Aan jullie de opgave voor met name de gevel hier een plan voor te maken. Kies zelf een van de 3 thema's of laat zien hoe je met eenvoudige aanpassingen hier tussen kan schakelen. de Thema's worden in een volgende les nader toegelicht.

semester 3. OPGAVE 6

Wij zijn door een gemeente benaderd om mee te denken over een plan om een brug die buiten gebruik zal raken te hergebruiken. Aan jullie de opgave een volgende les (wordt donderdag 20 nov afgesproken) ideeen te presenteren over wat zou kunnen en hoe dit er uit zou kunnen zien. De presentatie moet worden gedaan aan de hand van schetsen, referentiebeelden etc. op liggend A3-formaat. Na een eerste presentatie worden er groepjes gemaakt naar 'gelijke ideeen' om het plan verder te brengen.

De brug over het kanaal faciliteert nu een drukke verkeersader in een middelgrootte gemeente in het noorden van het land. Het kanaal is belangrijk voor met name de pleziervaart, het toerisme. Het openen van de brug voor de hoge masten frustreerd de doorstroom van de rondweg. De gemeente vervangt daarom de brug door een tunnel de direct naast de huidige brug wordt aangelegd. De hele infrastructuur ligt in een smalle groene (rest) zone tussen twee woonwijken en functioneert nu als hondenuitlaat. potentie? ben benieuwd naar jullie eerste ideeen.

semester 3. OPGAVE 5

Ontwerp een etalage voor blinden en slechtzienden
die ook voor zienden aantrekkelijk is.

donderdag 13 november 2008