H.J Geerdink • Art Communication + Design • AKI/ARTEZ • Enschede • The Netherlands

donderdag 28 februari 2008

semester 4. OPGAVE 2: ANGSTEN

“Angst terroriseert de westerse samenleving en laat steeds meer zichtbare sporen achter in het publieke domein van onze steden. Of het nu de nationale veiligheid betreft, de verkeersveiligheid of die van de volksgezondheid – iedere vorm van risico dient te worden gespreid, afgedekt en uitgeroeid. De veiligheidsobsessie laat steeds meer sporen achter, met name in de openbare ruimte. Snelheidsbeperkende drempels, rookvrije zones en surveillancecamera’s dienen de maatschappij in het teken van preventie. De veiligheidsutopie schrijft een steriele, transparante en neutrale omgeving voor, waar normaal zijn de norm is en waarin het bijzondere als bedreigend wordt ervaren. Het veiligheidsvraagstuk kan ook van de andere kant worden benaderd: welke risico’s zijn we eigenlijk bereid te nemen? Hoe ziet onze leefomgeving eruit als we zelf mogen bepalen, of op zijn minst interpreteren, waar de grenzen liggen?”

deel 1:
DE OPGAVE
In het boek De Capsulaire Beschaving van Lieven De Cauter worden 6 “nieuwe” angsten omschreven (het hoofdstuk “Geologie van de nieuwe angst” is als bijlage toegevoegd)
namelijk : 1 Demografische of ecologische angst; 2 Dromofobie; 3 Economische angst;
4 Xenofobie; 5 Agorafobie; 6 Anst voor terreur. Elke student kiest minstens 3 angsten uit en verbindt deze met een plek in de stad.

DE PRESENTATIE
Probeer doormiddel van tekeningen, schema’s en foto’s deze te verbeeelden en presenteer dit op 1 A3 per angst.

vervolg 2:
probeer een of meerdere angsten te verbeelden in een soort conceptmodel.

vervolg 3:
gebruik het (3d)angstmodel uit de vorige opgave om het idee 2d (afbeelding) neer te zetten en eventueel nader toe te lichten.